[X300] nie wskazuje temperatury

Moderator: V12

marys
Posty: 61
Rejestracja: sob lis 20, 2010 12:48 pm

[X300] nie wskazuje temperatury

Post autor: marys » pt lis 13, 2015 10:24 pm

Ogrzewanie ok., termostat puszcza na chlodnice a na zegarze wskazowka ani drgnie.
Wymienilem czujnik temp. do zegarow ( na obudowie termostatu ) i nic.
W czym problem? ( Ciekawe, bo podczas wymiany tego czujnika, na cieplym silniku, w gniezdzie czujnika byla woda ale nie wyplywala z niego ).
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez marys, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
V12
admin
admin
Posty: 3342
Rejestracja: śr sie 30, 2006 2:54 pm

Post autor: V12 » pt lis 13, 2015 10:28 pm

Wymieniony czujnik 1-pinowy czy 2-pinowy?
JAGUAR CZĘŚCI XK120 XK140 Daimler DS420 E-TYPE MK2 XJS XJR-S XJ40 X300 X308 XJ6 XJ12 XK8 XKR S-TYPE X-TYPE XJ X350 XF F-TYPE XE F-PACE E-PACE I-PACE tel. 506 11 22 04 https://v12.com.pl

marys
Posty: 61
Rejestracja: sob lis 20, 2010 12:48 pm

Post autor: marys » pt lis 13, 2015 10:35 pm

Wymienilem na wszelki wypadek obydwa, ale do zegarow na nowy jednopinowy

Awatar użytkownika
V12
admin
admin
Posty: 3342
Rejestracja: śr sie 30, 2006 2:54 pm

Post autor: V12 » pt lis 13, 2015 11:08 pm

Zatem może być problem z wiązką lub wskaźnikiem.
JAGUAR CZĘŚCI XK120 XK140 Daimler DS420 E-TYPE MK2 XJS XJR-S XJ40 X300 X308 XJ6 XJ12 XK8 XKR S-TYPE X-TYPE XJ X350 XF F-TYPE XE F-PACE E-PACE I-PACE tel. 506 11 22 04 https://v12.com.pl

marys
Posty: 61
Rejestracja: sob lis 20, 2010 12:48 pm

Post autor: marys » pn lis 16, 2015 12:27 pm

Padł termostat, wymieniłem go na nowy ( leżał na półce, kupiony w v12 ) i jest ok.

Przy okazji tej naprawy zauważyłem, że obydwa wiatraki chłodnicy włączają się natychmiast z włączeniem stacyjki w 2 położenie - to standard czy usterka np czujnika temperatury w chłodnicy ( xj6 4,0 96 USA ) ? Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
V12
admin
admin
Posty: 3342
Rejestracja: śr sie 30, 2006 2:54 pm

Post autor: V12 » pn lis 16, 2015 1:59 pm

marys pisze:obydwa wiatraki chłodnicy włączają się natychmiast z włączeniem stacyjki w 2 położenie - to standard czy usterka np czujnika temperatury w chłodnicy
Usterka prawdopodobnie czujnika w chłodnicy lub przekaźnika elektronicznego.
JAGUAR CZĘŚCI XK120 XK140 Daimler DS420 E-TYPE MK2 XJS XJR-S XJ40 X300 X308 XJ6 XJ12 XK8 XKR S-TYPE X-TYPE XJ X350 XF F-TYPE XE F-PACE E-PACE I-PACE tel. 506 11 22 04 https://v12.com.pl

marys
Posty: 61
Rejestracja: sob lis 20, 2010 12:48 pm

Post autor: marys » pn lis 16, 2015 9:20 pm

Czy ten czujnik to DBC10013?

Awatar użytkownika
V12
admin
admin
Posty: 3342
Rejestracja: śr sie 30, 2006 2:54 pm

Post autor: V12 » pn lis 16, 2015 9:40 pm

Tak.
JAGUAR CZĘŚCI XK120 XK140 Daimler DS420 E-TYPE MK2 XJS XJR-S XJ40 X300 X308 XJ6 XJ12 XK8 XKR S-TYPE X-TYPE XJ X350 XF F-TYPE XE F-PACE E-PACE I-PACE tel. 506 11 22 04 https://v12.com.pl

Jarek-Jerryjag
Posty: 2985
Rejestracja: sob lut 03, 2007 5:38 am

Post autor: Jarek-Jerryjag » wt lis 17, 2015 10:20 am

marys pisze:Przy okazji tej naprawy zauważyłem, że obydwa wiatraki chłodnicy włączają się natychmiast z włączeniem stacyjki w 2 położenie - to standard czy usterka np czujnika temperatury w chłodnicy ( xj6 4,0 96 USA )
Jest to standard . jeśli jest na wolnych obrotach . Był biuletyn informacyjny aby kasować tzw pzrekażnik na rurce klimy który powodował wywalanie bezpieczników od wentylatorów .
tym samym jak przekreci się kluczyk na pozycje 2 to wentylatory chodzą . na tzw wolnych obrotach ( szeregowao ) szybkie obroty ( równolegle) .
po prawej stronie przy grodzi od silnika jest zmostkowany przewód który można rozłączyć gdy sie musi pracować pod maską i kluczyki sa przekręcone . wtedy wentylatory nie będą działać . ale inaczej lepiej nie rozłaczać .

Awatar użytkownika
V12
admin
admin
Posty: 3342
Rejestracja: śr sie 30, 2006 2:54 pm

Post autor: V12 » wt lis 17, 2015 12:23 pm

Standard, ale na I biegu, a jak od razu na II to usterka. U mnie na szczęście był układ przed modyfikacją i wentylatory włączały się dopiero jak była taka potrzeba (bezpiecznika nie paliło).
JAGUAR CZĘŚCI XK120 XK140 Daimler DS420 E-TYPE MK2 XJS XJR-S XJ40 X300 X308 XJ6 XJ12 XK8 XKR S-TYPE X-TYPE XJ X350 XF F-TYPE XE F-PACE E-PACE I-PACE tel. 506 11 22 04 https://v12.com.pl

marys
Posty: 61
Rejestracja: sob lis 20, 2010 12:48 pm

Post autor: marys » wt lis 17, 2015 1:23 pm

No to Jarku uspokoiłeś mnie, bo dzisiaj zauważyłem, że po odpięciu wtyczki z DBC10013 obydwa wiatraki spokojnie pracowały tzn, że na wolnych obrotach kręcą na I biegu bez sygnału z chłodnicy i to jest ok.
Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam.

Jarek-Jerryjag
Posty: 2985
Rejestracja: sob lut 03, 2007 5:38 am

Post autor: Jarek-Jerryjag » wt lis 17, 2015 7:57 pm

to tsb.
post #3 stopa- 14-2 ,14-4 i 14-6 pdf
http://www.jaguarforums.com/forum/xj-xj ... il-148837/

ODPOWIEDZ